Nieuws van de regisseur

Het ei is gelegd: er is een ruwe versie van de film!

Afgelopen zomer zijn de laatste filmopnames gemaakt.  We volgden Maarten in zijn dagelijks leven en meestal stond de camera ‘zomaar’ aan. Ook zijn zus en broers filmden Maarten met hun smartphones. Het resultaat was ruim 80 uur documentaire materiaal.

Nadat de laatste opnames waren gemaakt, begon de fase van het ‘spotten’: het bekijken van al het materiaal en het maken van een selectie voor de uiteindelijke documentaire. Dit was monnikenwerk. Ik heb de 80 uur opnames 2-3x bekeken en beoordeeld op bruikbaarheid. Op basis van het spotten heb ik een ordening en een script gemaakt met daarin alle bruikbare filmdelen. Hierna volgde een eerste concept montage en het zal jullie niet verbazen: die montage was natuurlijk veeeel te lang!

Hierna volgde voor mij de lastigste fase: die van kill your darlings. Hoe goed en mooi sommige scènes ook zijn, soms moeten ze sneuvelen, omdat de documentaire niet langer dan één uur mag duren. Afscheid nemen van sommige scènes was niet makkelijk, maar door zelf wat afstand te nemen en een handvol mensen hun oordeel te vragen is het uiteindelijk gelukt. Er is nu een mooie documentaire van een klein uur. Rest me nog de technische fase. De overgangen tussen de scènes moeten netjes worden gemaakt en de kleurverschillen geharmoniseerd. Tenslotte moet ook het volume van de scènes op elkaar worden afgestemd. Er moet dus nog het nodige werk verzet worden voordat de film klaar is voor de première.