Première film onderstreept belang structurele aandacht sociaal kwetsbaren

Op dinsdagavond 10 April was het zover! Na een intensieve twee jaar realiseren van crowdfunding, script, filmen, monteren en het organiseren van de première zaten in de grote zaal van Figi in Zeist zo’n 300 toeschouwers. Zij waren in afwachting van de vertoning van de documentaire ‘stemmingmakerij in de bovenkamer’. Van hen werd wel wat geduld gevraagd.


Eerst vertelde wethouder Sociaal Domein gemeente Zeist, Marcel Fluitman, waarom de documentaire waardevol is en hoe de gemeente deze wil gebruiken om burgers te informeren over het leven van en zorg voor sociaal kwetsbare burgers, zoals Maarten. Daarna onderstreepte voorzitter raad van bestuur Kwintes, Jan Willem van Zuthem, de noodzaak van beschermd wonen en brak daarmee een lans voor juist deze  woonvorm. Geneesheer directeur Atrecht, Pieter Prins, gaf aan hoe zinvol het is als begrip ontstaat  door persoonlijke verhalen van sociaal kwetsbare mensen zelf. Door het levensverhaal van Maarten krijg je meer inzicht in zo’n leven en dat zal hopelijk het vaak negatieve beeld nuanceren.

Tot slot vond regisseur Pieter Veraart het bijzonder dat, behalve een film maken over het leven van Maarten, het proces van realisatie van de film Maarten en zijn naaste familie goed heeft gedaan. Maarten werd zelfverzekerder en  het contact tussen hem en zijn broers, zus, neven en nicht is soepeler geworden. Er is meer begrip ontstaan.

Na afloop kreeg Maarten op het podium van theater Figi bloemen en een staande ovatie.  Zijn moed, openheid en humor werden alom bewonderd.

Maarten vertelde dat hij de warmte van het applaus nog dagen lang in zijn lijf heeft gevoeld.

 

Reacties van het filmpubliek

Vele premièrebezoekers mailden ons per ommegaande:

  • ‘De première was ontroerend, verhelderend en bijzonder om zo van dichtbij een stukje van Maartens leven mee te maken. Maarten, wat heb je een zwaar leven door je ziekte en knap hoe jij je dan toch redt! Wat ontzettend aardig dat je ons deelgenoot hebt willen maken.’
  • ‘Wat een prachtige aangrijpende film over Maartens leven met zoveel respect gemaakt. Een breekbaar en tegelijk sterk verhaal. Vooral de strijd die Maarten moet voeren om iets van  zijn leven te maken en de impact daarvan op de familie. Een zorg die blijft, steeds weer crisis-situaties en uitdagingen. Een film met veel laagjes om over na te denken en door te praten.
  • ‘Wij leerden veel van de film. Als ik een „Maarten” op straat tegenkom beoordeel ik zo iemand als zwerver, geestelijk gestoorde en uit onkunde loop je met een grote boog om zo iemand heen. Nu zie ik Maarten als een lief en goed mens die last heeft van een ziekte. Hij heeft een geweldige uitstraling en lijkt z’n leven aardig onder controle te hebben. Er is veel humor in de film. Dat maakt het minder zwaar dan wat je bij dit onderwerp zou verwachten.’

Verder met het project

De première is achter de rug. Nu is het zaak de belangrijkste doelstellingen van de documentaire onverminderd onder de aandacht te brengen.

Dat zijn:

  • Verdergaande destigmatisering van mensen met een chronische (psychiatrische) kwetsbaarheid zodat zij mee blijven doen in de samenleving
  • Uitgekiende levenslange, professionele, aandacht voor en ondersteuning van sociaal kwetsbaren waarbij beschermd-, begeleid- en ambulant wonen  in combinatie met zinvolle, 7 dagen per week bereikbare, dagbesteding centraal staan.

 

De documentaire zal de komende tijd ingezet en vertoond worden om bovenstaande doelen steeds  onder de aandacht te brengen zodat concrete beleidsinitiatieven en acties worden ondernomen.